hits

Kom økonomisk ovenpå etter sommerkosen

kommentarer

Mange sitter igjen med en slunken lommebok etter sommerferien. Her er mine tips til hvordan du kan friskmelde økonomien.

 

I en undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB svarte 26 prosent at de ikke visste hvor mye penger de skulle bruke på årets sommerferie. Da er veien kort til å bruke over evne og få en skikkelig blåmandag når ferien er over.

Få tilbake nattesøvnen. 

Men det er ikke for sent å snu den dårlige følelsen. Dette er en gyllen mulighet til å få et mer behagelig forhold til økonomien din.

Det handler om å kartlegge forbruket ditt, sette opp budsjett og ta bevisste valg rundt hva du bruker penger på. Sett av litt tid nå så kan du legge deg på puta i kveld med bedre samvittighet.

 

Få kontroll  

Å ta grep om økonomien kan nok høres ut som en slitsom oppgave, men med dagens teknologi finnes det en rekke løsninger som kan hjelpe deg å få kontrollen du trenger.  

Apper og tjenester gjør det enklere å ha økonomisk kontroll. 

De fleste nettbanker har en egen budsjettfunksjon der du enkelt kan sette opp ditt budsjett. For å finne tallene du skal sette inn i budsjettet må du først kartlegge hva du faktisk bruker penger på. Dette gjør du ved å logge inn i nettbanken og se hva du har brukt penger det siste halvåret. Er du kunde i DNB kan du bruke «min økonomi» som automatisk sorterer utgiftene dine i poster for deg.

Etter å ha funnet ut av hva du bruker penger på bør du tenke gjennom hvor du kan kutte. Trenger du alle abonnementene dine? Kan du spare penger på å skifte mobilabonnement eller forsikring? Her bør du også ta bevisste valg når det gjelder hvor mye du ønsker å bruke på variable utgifter som mat, klær, fritid etc.

 

Mye å spare på mat

For de fleste av oss ligger det største sparepotensiale på matposten. Grunnen til at vi gjerne har minst oversikt over hva vi bruker på mat og småkjøp er fordi de i stor grad skjer på impuls, og med rumlende mage.

Spar penger med en matplan. 

Ved å sette opp en matplan kan du spare både penger og miljøet. Bestem dere for hva som skal stå på menyen den kommende uken og handle alt sammen på en gang. Det er lurt å planlegge slik at dere kan bruke rester fra gårsdagens middag til lunsj eller middagen til neste dag.  

 

Selg og tjen

Etter å ha fått økonomisk oversikt og satt opp budsjett er det tid for å finne ut av om du kan tjene inn litt ekstra for å fylle på lommeboken. De fleste av oss har samle-tendenser og lar ting vi ikke bruker bli liggende bort og støve.

Sitter du på en gullgruve? 

Gå gjennom tingene dine og sjekk om det er noe du kan selge. Det finnes en rekke apper og tjenester der du enkelt kan selge brukt. Disse pengene kan du bruke til å betale regningene som plutselig kom litt brått på etter sommerukene.

 

Kvitt deg med en uvane

I sommerferien blir det gjerne litt ekstra kos. Hva med å benytte høsten til å kutte noen uvaner og spare litt ekstra?

Bra for helsen og lommeboken. 

Det kan være å ta en hvit måned, kutte ut snus eller godteri og brus. Regn ut hvor mye du vanligvis bruker på dette og sett pengene du sparer inn på en sparekonto. Sett også et mål med pengene slik at du får en gulrot i enden.

 

Høstrengjøring av økonomien din:

  • Lag en plan: Finn ut av hvor mye du trenger for å komme deg gjennom den neste måneden.
  • Sett opp budsjett: Kartlegg utgiftene dine og sett de opp i et budsjett. Her må du bestemme deg for hvor mye du skal bruke på variable poster som mat, klær, fritid etc.
  • Kutt i regningsbunken: Gå gjennom utgiftene dine og tenk gjennom om det er noe sted du kan kutte.
  • Kvitt deg med en uvane eller to: Det kan være en hvit måned, eller å kutte ut godteri og brus i hverdagen. Pengene du sparer setter du inn på sparekonto.
  • Ryddesjau i skapet: Gå gjennom skap, skuffer og boder og kartlegg hva du ikke bruker lenger. Her kan det være fine summer å tjene på å selge unna.
  • Prioriter regningene: Er økonomien trang bør du prioritere å betale de regningene med høyest rente først, som kredittkort. Sjekk ut mulighetene til å utsette regningene med lavest rente til du har mer penger. Et eksempel på dette er nedbetalingen på studielånet.
  • Sett deg sparemål: Begynn sparingen nå for å unngå å bruke over evne neste sommer. Så fort du har fått skikk på økonomien bør du begynne å spare. For å gjøre det enklere kan du laste ned DNB sin nye Spare-app «Spare». Her kan du få regnet ut hvor mye du trenger, sette deg sparemål og velge sparemetoden som passer deg. Det kan være fast trekk, sparing hver gang du drar kortet eller betaler en regning.