hits

Én ubetalt regning kan knuse bolig- og jobbdrømmen

kommentarer

Stadig flere unge putter regninger i glemmeboka. For mange får dette fatale konsekvenser. 

Hvis du dropper å betale en regning er veien kort fra inkasso til en betalingsanmerkning. 

Slik du gjerne vil unngå en prikk på rullebladet, bør du heller ikke ta lett på det å skulle få en betalingsanmerkning. Dette er nemlig som å bli økonomisk svartelistet. 

Dessverre møter jeg stadig unge som har falt økonomisk på trynet fordi de rett og slett ikke tenkte gjennom konsekvensene av sine handlinger. Unge får stadig høyere inkassogjeld og flere ender med betalingsanmerkninger.  I dag har over 50.000 unge i alderen 20?30 år betalingsanmerkninger, viser ferske tall fra Lindorff.

I snitt skylder de 53.919 kroner hver, en økning på syv prosent.

 

Mobil, offentlige avgifter og shopping

Mobilregningen er den regningen flest sliter med å betale, etterfulgt av offentlige avgifter og utgifter relatert til varehandel, for eksempel shopping på nett.

Å starte voksentilværelsen med betalingsproblemer, er ingen god start. Jeg får mange henvendelser fra unge som forteller at de har mistet nattesøvnen på grunn av ubetalte regninger. De tør verken fortelle det til venner eller familie.

 

«Om jeg bare hadde visst»

Ifølge en undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB, er det hele fire av ti unge som ikke vet konsekvensene av en betalingsanmerkning.«Om jeg bare hadde visst» er en setning jeg hører alt for ofte. 

Jeg tror det ville vært langt færre unge med betalingsanmerkninger hvis de hadde hatt bedre kompetanse om privatøkonomi. 

 

Betalingsanmerkning kan få store konsekvenser

Får man én betalingsanmerkning som ung, er det som å sette voksentilværelsen på vent. 

Jobb- og boligdrømmen kan gå i tusen knas. Selv det å leie en bolig eller få et mobilabonnement, kan by på problemer. En betalingsanmerkning kan følge deg i mange år hvis du ikke betaler tilbake det du skylder. 

 

Vil høre din historie 

De aller fleste har gjort noen små eller store økonomiske feilgrep. Det kan være alt fra å ikke ha samboerkontrakt når forholdet ryker, få baksmell på skatten, motta inkassovarsel eller å ha brukt kredittkortet litt vel flittig.

Listen er lang, og her kan vi lære mye av hverandre. Jeg skal nå sette i gang med å lage opplæringsvideoer for unge, og her har jeg bedt mine følgere på Facebook om å bidra med sine historier om en gang de har snublet økonomisk. Allerede har jeg fått inn mange som jeg skal dele med dere i tiden fremover. 

 

Ønsker du også å dele din historie, så andre kan lære?  Klikk her og send meg en melding på Facebook.