hits

januar 2016

Derfor blir det dyrere spise sunt i 2016

I 2015 steg prisene p mat og drikke med 2,4 prosent. Srlig har frisk frukt og grnt blitt tffere mot lommeboka, prisen p frukt steg med 8,7 prosent og grnnsaker med 5,1 prosent i fjor.

Over halvparten av maten vi spiser er importert, og hva vi m betale for varene i butikken pvirkes av den lave kronekursen som frer til kte priser.

rlig spiser hver av oss rundt 121,9 kilo med grnnsaker, frukt og br, iflge Opplysningskontoret for frukt og grnt sine tall fra januar ifjor.

Med kte utgifter p matvareposten er det lurt vre bevisst p matforbruket sitt. At prisen stiger p sunne matvarer som frisk frukt og grnt betyr ikke at vi m kutte de ut. Vi nordmenn har et enormt sparepotensiale nr det kommer til handlevognen.

Gullgruve i sppelkassa

Mat er det vi bruker mest penger p etter boligutgifter. Hvert r kaster vi mat for over 12 milliarder kroner rett i spla, tenk hva du heller kunne brukt de pengene p.

Mange kan nok kjenne seg igjen i handle ofte, uten ml og mening. Rumler magen havner det gjerne mye du kanskje ikke trenger eller allerede har i kurven.

Planleggingen er nkkelen. Setter du opp en matplan og handler inn for en uke av gangen s sparer du penger, tid og milj.

Spis sunt og spar penger

  • Lag matplan: Planlegg hva dere skal ha til middag i den kommende uken og skriv handlelisten deretter. Bruk gjerne en kokebok som inspirasjon.
  • Se etter tilbud: Det kan vre lurt investere i en fryser s du kan kjpe inn strre kvantum av tilbudsvarer.
  • Kilopris vs. stykkpris: Sjekk prisen nr du handler frukt og grnt. Det kan ofte vre stor forskjell mellom stykkpris og kilopris.
  • Rester i lunsjpakka: Har du middagsrester igjen kan du fryse det ned til senere bruk, eller legge det i lunsjbokser til familiens store og sm.
  • Brtur: Skog og mark er full av sunne godsaker, og det er helt gratis! Plukk blbr, bringebr, bjrnebr, tyttebr, og alt det andre du kan finne der ute. Frys det ned eller lag syltety.