hits

mai 2016

Gave-tips til konfirmanten


Konfirmasjonssesongen er i gang og på gavebordet ligger bunker med konvolutter. Her er mine gave-tips! 

En fersk undersøkelse gjennomført av Ipsos MMI for DNB viser at årets konfirmantforeldre skal gi 10 400 kroner i gave til poden. Til andre familiemedlemmer vil man gi 2780 kroner, 733 kroner til familievenner, mens til naboer og øvrige vil man bla opp 545 kroner.

Det er ikke noe fasitsvar for hvor mye penger man skal bruke på konfirmanten. Gi hva du selv mener er riktig og hva lommeboken tillater. Det er tanken som teller, ikke gavebeløpet. Det er gjerne talene og atmosfæren vi mimrer om senere.

200-1000 kroner

Man trenger ikke å etterfølge beløpene fra undersøkelsen. De helt nære, som besteforeldre, kan gi rundt 1000 kroner. Tante og onkel kan gi rundt 500-lappen, kusiner og fettere det samme, mens til andre venner kan man gi rundt 200 kroner.

Hvis du ikke skal på konfirmasjonsfesten er det ingen grunn til at du skal gi gave. 

Gave til fremtiden

Penger står øverst på ønskelisten til årets konfirmanter, viser undersøkelsen. Den store haugen med kontanter er nok med på å forsterke pengefokuset blant de unge.

Det kan være lurt å heller gi en gave du vet at konfirmanten kan ha nytte av i fremtiden. Penger på boligsparekonto, spareavtale i fond, kunst eller smykker blir kanskje ikke den mest populære konfirmasjonsgaven, men vil definitivt gi glede senere.

Jeg oppfordrer alle foreldre til å opprette en boligsparekonto og er aksjefond som gjestene kan sette inn penger på. Opprett gjerne andre kontoer i tillegg som for eksempel er øremerket utdannelse eller billappen så kan gjestene selv velge hvilke sparemål de ønsker å bidra til. 

 

Smil Silje